De grote voorjaarsschoonmaak: ben jij er klaar voor?

De lente is weer begonnen en dat betekent dat veel mensen weer een grote voorjaarsschoonmaak gaan houden. Heb jij het al gepland? Zelf ben ik vorige week al aan de slag gegaan en daarom heb ik voor jullie een aantal tips op een rijtje gezet, waarmee de grote schoonmaak een groot succes wordt.

1. Planning is key

Een goede planning is de sleutel tot succes. Zorg dat je die ene dag waarop de grote poets plaatsvindt met rood markeert in je agenda. Houd je agenda verder leeg voor die dag zodat je ook niet in de verleiding kan komen om halverwege af te haken. Loop een rondje door je huis en schrijf een aantal punten op waar je focus op ligt. Want als je probeert om het hele huis in een dag schoon te maken dan zakt de moed je in de schoenen en heb je halverwege geen zin meer. Dus maak een kleine to-do list waar je makkelijk kan afstrepen wat je gedaan hebt

2. Gebruik je de juiste materialen

Zelf vind ik dit erg belangrijk. Voordat je begint moet je zorgen voor voldoende materiaal. En wat nog belangrijker is, zorg voor goed materiaal. Heb je nog voldoende schoonmaakdoeken in huis? Welke doekjes gebruik jij altijd? Zelf vind ik de doekjes van het merk QWIKR heel fijn. Ze absorberen al het vuil en gaan lang mee. Voor de hardnekkige schoonmaak gebruik ik de schuursponzen, ideaal voor krachtig schrobben van sterk vervuilde. Om zeker te weten dat ik niet het aanrechtblad schoonmaak met dezelfde doek waar ik net de toilet mee heb gepoetst gebruik ik gekleurde microvezeldoeken met pictogrammen. Een foutje is namelijk zo gemaakt, niet waar?

3. De vergeten plekken

In elk huis zijn er wel plekjes die je vergeet schoon te maken. Hoe vaak je ook poetst, er blijven altijd hoekjes over die je vergeet. Ik heb een aantal plekken voor je opgesomd waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebt:

Verwijder het stof van je lampen

Wanneer je kamer erg donker is dan heeft dat niet alleen effect op je ogen, maar ook op je gevoel. Als je lampen alleen maar dof licht afgeven, is het de hoogste tijd om de lampen schoon te maken!

De veel aangeraakte lichtschakelaar

Lichtschakelaars zijn van die plekken in je huis die je voortdurend aanraakt, maar als het op schoonmaken aankomt dan vergeten we ze vaak aandacht te geven. Zorg ervoor dat je ze niet vergeet en maak ze schoon met schoonmaakmiddel, dat scheelt een hoop bacteriën!

De schoonmaakkast

Heb je je al eens afgevraagd hoeveel vuil er in de schoonmaakkast zelf zit? Waarschijnlijk gebruik je deze regelmatig maar maak je het niet zo vaak schoon. Je dweildoek, poetsdoeken en stofdoeken moeten regelmatig gewassen en gedesinfecteerd worden. Controleer altijd even het wasvoorschrift en was je doeken zo warm mogelijk, zo weet je zeker dat alle bacteriën eruit zijn. Kookwas is niet alleen goed voor een frisse doek maar ook een perfecte wasmachine reiniger. Leg je frisse doeken weer netjes terug in de kast. Staat er ook een bezem? Zet die dan niet alleen weg, maar haal hem nog even snel door de kast heen!

4. Samen sta je sterk

Een tip van mij is: haal je kinderen of partner van de bank af. Laat de kinderen hun eigen kamer, speelplek of andere plekjes waar ze veel zijn opruimen en ordenen. Ga samen met jouw partner in dezelfde ruimte aan de slag. De een kan de ramen wassen en de ander kan dweilen. Zo hebben jullie het idee dat je het samen doet en geeft dit een echt team spirit gevoel

5. De wasmachine aan het werk zetten

Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het natuurlijk ook belangrijk dat je huis lekker gaat ruiken. Een belangrijk punt wat mensen vaak vergeten is om te wassen. Hoe lang geleden heb jij de kussenslopen van de bank voor het laatst gewassen? Wanneer zijn die plaids voor de laatste keer in de wasmachine geweest? En doe je ook wel eens je tapijt reinigen? Alles lekker fris gewassen geeft ook een heerlijk frisse geur in huis. En het voordeel van de lente is dat je de was weer buiten kunt drogen. Lekker in het zonnetje aan een stevige waslijn!

6. Aan de slag!

Wanneer je de planning op orde hebt, je schoonmaakmaterialen in huis hebt gehaald en je op de hoogte bent van alle plekjes die je niet mag vergeten, kun je aan de slag! Vergeet niet om na het schoonmaken je huis in een lentesfeer te brengen. Hoe leuk is het om je huis weer een frisse look te geven en helemaal lente klaar te hebben? Geniet van het voorjaar en van het gevoel van een schoon huis! Koop een verse bos bloemen en geef je huis het voorjaarstintje. Zo’n voorjaarsschoonmaak blijft een hele klus, maar zolang je het voor jezelf makkelijk maakt, geeft het een hoop voldoening.  

Schoonmaken

Uitgelichte producten