Tips voor het organiseren van je kledingkast of garderobe

Een rommelige kledingkast kan stressvol zijn en het vinden van de juiste outfit moeilijker maken. Daarom is het belangrijk om af en toe je kledingkast te reorganiseren en je garderobe op te ruimen. Het opruimen van je garderobe kan je ook helpen om beter te beslissen wat je draagt en om de juiste kleding te kiezen voor de juiste gelegenheid. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het organiseren van je kledingkast en het opruimen van je garderobe. 

Stap 1: Maak een plan

Voordat je begint met het organiseren van je kledingkast, is het belangrijk om een plan te maken. Dit betekent dat je je kleding moet sorteren op categorie (broeken, shirts, jassen, etc.) en beslissen wat je met welke items wil doen: behouden, doneren, verkopen of aan je buurkinderen geven. 

Stap 2:  Verwijder alles uit je kast

Om te beginnen met het organiseren van je kledingkast, moet je alles eruit halen. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk overzicht krijgt van wat je hebt en maakt het gemakkelijker om te sorteren. Dan kun je de kledingkast ook gelijk met een sopje schoonpoetsen. 

Stap 3: Sorteer je kleding

Sorteer je kleding in drie stapels: houden, doneren/verkopen en weggooien. Kleding die kapot of versleten is, kan worden weggegooid. Kleding die je niet meer past of niet meer draagt, kun je doneren aan een goed doel of verkopen of een tweedehands site. Kleding die je wilt houden, kun je vervolgens verder sorteren op type. 

Stap 4: Maak een onderscheid tussen seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden items

Als je een kleine kledingkast hebt, kan het handig zijn om seizoensgebonden items op te bergen als het niet het juiste seizoen is. Dit creëert meer ruimte en maakt het gemakkelijker om te zien wat je op dat moment kunt dragen. Ikzelf bewaar mijn kleding die ik in een bepaald seizoen niet draag, altijd in een vacuüm bewaarzak. Super handig, want dit bespaart mij enorm veel ruimte. 

Stap 5: Gebruik opbergdozen en hangers

Gebruik opbergdozen om kleinere items op te bergen, zoals sokken, ondergoed en accessoires. Hangers kunnen worden gebruikt voor shirts, jassen en overhemden. Hang een overhemd altijd gestreken op een kledinghanger. Anders krijg je kreukels en moet je opnieuw strijken

Stap 6: Minimaliseer je garderobe

Minimaliseren betekent niet dat je al je kleding moet weggooien. Het gaat erom dat je je garderobe vereenvoudigt en alleen items houdt die je regelmatig draagt en waar je je goed in voelt. Het heeft namelijk geen zin om kleding in je kast te hebben liggen die je maar 1x per jaar draagt. Dit kun je beter ergens anders opbergen. 

Stap 7: Gebruik kast organizers

Gebruik kast organizers om je kledingkast te optimaliseren. Er zijn verschillende soorten kast organizers beschikbaar, zoals planken, manden en laden. Kies de juiste kast organizers voor je kledingkast om alles georganiseerd te houden. 

Stap 8: Zorg voor een aangename geur in je kast.

Als het muf in je kledingkast ruikt trekt dit vaak ook in je kleding. Hang of leg daarom een geurzakje in je kast of maak gebruik van cederhout. Cederhouten garderobe ringen zijn perfect voor het vermijden van motten en geven een natuurlijk frisse geur aan je kleding. Deze kunnen eenvoudig aan een kledinghanger worden gehangen. 

Stap 9: Doneer of verkoop ongebruikte items

Als je items hebt die je niet draagt of niet meer passen, doneer of verkoop ze dan. Dit helpt niet alleen om ruimte vrij te maken in je kledingkast, maar het geeft ook anderen de kans om van je ongebruikte kleding te genieten. En voor jou de kans om een extra zakcentje te verdienen. 

Conclusie

Het organiseren van je kledingkast en minimaliseren van je garderobe kan stress verminderen en het vinden van de juiste outfit gemakkelijker maken. Maak een plan, gebruik vacuümzakken, opbergdozen en kledinghangers, minimaliseer je garderobe en zorg ervoor dat je dit met enige regelmaat blijft doen. 

Huishoudelijk

Uitgelichte producten