Schoenen in de wasmachine

Schoenen in de wasmachine? Voor sommigen is dit ondenkbaar, voor andere is dit juist weer heel normaal. Dat je sneakers vies kunnen worden door slecht weer of een avond op stap gaan is heel normaal. Maar het is zonde als je jouw sneakers dan niet meer schoon krijgt met de hand. De meeste schoenen kunnen in de wasmachine. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan snel verder! 

Welke schoenen kunnen in de wasmachine?

Let op! Niet alle schoenen kunnen zomaar in de wasmachine. Schoenen van suède of leer moet je in ieder geval absoluut niet in de wasmachine doen. Zijn je schoenen gemaakt van katoen, canvas of kunststof dan kan het een stuk minder kwaad. Maar, het is altijd beter om schoenen gewoon met de hand te reinigen. 

Kunnen schoenen in de wasmachine?

Het antwoord is natuurlijk JA! Maar zoals hierboven vermeld kunnen niet alle schoenen dit. Het beste kun je jouw schoenen in een speciaal wasnetje doen. Hiermee bescherm je jouw wasmachine én jouw sneakers. Er zijn namelijk speciale wasnetjes voor schoenen in de wasmachine te wassen. Benieuwd? Bekijk het wasnetje hier. 

Hoe doe je schoenen in de wasmachine?

Dan hebben we de belangrijkste vraag nog niet beantwoord: Hoe doe je schoenen/sneakers dan in de wasmachine? Dat is eigenlijk heel erg simpel. We zullen het hier stapsgewijs voor je uitleggen: 

  • Haal de losse veters en zolen uit je schoenen. Door deze los te halen worden ze beter schoon. Ook deze veters kun je in het wasnetje doen. Hierdoor komen deze niet vast te zitten in de wasmachine met alle gevolgen van dien. 
  • Stop je schoen in een passend en beschermd waszakje
  • Doe je sneakers in de wasmachine
  • Voeg een beetje vloeibaar wasmiddel toe MAAR absoluut geen wasverzachter. Dit is slecht voor de lijm in je schoenen. 
  • Start de wasmachine op een lage temperatuur en op een fijne was programma. Let op, nooit centrifugeren! Dit kan je schoenen gemakkelijk beschadigen. 
  • Wasmachine klaar? Haal de schoenen eruit en zet ze in een hoekje op de vloer te drogen. Zet schoenen nooit op een warme verwarming of in de droger. Schoenen kunnen dan kromtrekken of krimpen. 
  • Extra tip; Natte schoenen in het zonlicht is ook niet optimaal, bepaalde schoenen kunnen hier slecht tegen en kunnen gaan verkleuren.

Schoenen wassen met de hand

Een alternatief voor de wasmachine? Jazeker! Schoenen wassen met de hand. Dit vraagt wat meer tijd van je, maar dan weet je 100% zeker dat je schoenen heel blijven. Probeer eerst het loszittende vuil van je schoenen af te schrobben met een tandenborstel of afwasborstel. Doe dit met een sopje van lauw warm water. Schrob niet te hard want dan kan het stof beschadigen. Wanneer je dit gedaan hebt, is het nog een kwestie om het met water af te spoelen en je bent klaar. Zet je schoenen te drogen op een droog plekje in huis. 

Sneakers in de wasmachine

Als je jouw sneakers in de wasmachine wilt doen moet je je bewust zijn van een aantal risico’s. Het materiaal kan namelijk beschadigen en de lijm van de schoenzolen kan los gaan laten. Dit is natuurlijk niet wat je wil. Was je schoenen dan ook altijd op een lage temperatuur. Schoenen in de wasmachine is ook niet altijd even goed voor je wasmachine zelf. Deze kan hierdoor beschadigd raken als je dit vaak doet. 

Tot slot

De meeste schoenen kunnen in de wasmachine, maar niet alle schoenen. Je sneakers met de hand wassen blijft altijd een betere optie, maar als je jouw schoenen toch in de wasmachine wil wassen gebruik dan altijd waszakjes om je schoen en wasmachine te beschermen. Extra tip: Stop wat oude kranten proppen in je sneaker om ze sneller te laten drogen. Vervang deze elke 2 uur door een nieuwe prop om het drogen te versnellen! 


Hopelijk kun je nu met een gerust hart je schoenen weer spik en span krijgen. Heb je zelf nog handige tips die hier niet bij staan? Laat het ons weten via info@vdmhomeproducts.com
Wassen

Uitgelichte producten