Je terras zomerklaar maken: 5 vragen aan onze tuinspecialist

Verlang jij ook naar de zomer? Voordat je het weet is het weer zo ver. Tijden van mooi weer, gezellig buiten barbecueën en tot laat een boek lezen in de avondzon breken weer aan. Heerlijk, toch? Nu is de grote vraag: Is jouw terras zomerklaar? Wij hebben samen met onze tuinspecialist Sam, 5 handige tips op een rijtje gezet om jouw terras in een mum van tijd ‘zomerproof’ te maken.

1. Wat is die groene aanslag en hoe krijg ik die van mijn terrastegels?

Dat is heel simpel: de groene aanslag is te wijten aan regen en wind in de gure herfst- en wintermaanden. Dit is met een grondige reiniging makkelijk te verwijderen. Begin eerst met het losliggend vuil te verwijderen. Denk hierbij aan bladeren, steentjes en hoopjes zand. Goed gereedschap is het halve werk, zorg daarom dat je een goede harde bezem hebt. Stap 2 is het goed schoonmaken van de voegen tussen de tegels. Hier groeit vaak mos of onkruid tussen. Vervolgens ga je de groene aanslag verwijderen. Vul een emmer met warm water en een scheut bleekmiddel. Pak een luiwagen met voldoenden haren en let’s go! Je zult zien dat de groene aanslag er vrij makkelijk vanaf gaat. Als je alles klaar hebt dan spoel je nog alles na met de tuinslang.

2. Hoe krijg je handig en snel het onkruid op je terras weg?

Hier zijn verschillende manieren voor. Je kan kiezen om in de winkel kant-en-klare producten te kopen. Deze werken voor 99% zeker goed. Je kan ook met een voegenkrabber de voegen goed schoon krabben. Het nadeel hiervan is dat het een rotklusje is en dat het onkruid weer snel terug komt. Wat ik zelf altijd doe is het onkruid bestrijden met azijn. Het stinkt wel een beetje de eerste dag maar dan weet je wel dat het onkruid weggaat. Ik schud dan gewoon wat azijn op de plekken waar het onkruid groeit. 

3. Hoe maak jij de terrasmeubels schoon?

Mijn meubels zijn van rotan (kunststof) waardoor ik ze makkelijk met een microvezeldoekje en een sopje kan schoonvegen. Als ik dit gedaan heb spuit ik ze nog altijd even af met de tuinslang. Als je houten meubels hebt zou ik ze niet met een tuinslang afspuiten maar proberen met een vochtig doekje en warm water af te poetsen. Dan krijg je ze vaak al goed schoon mee.

4. Hoe vaak was je de kussens van je tuinset?

Meestal was ik ze aan het begin van de lente en na het zomerseizoen nog een keer. Ik was ze gewoon volgens de wasvoorschriften op het label en laat ze vervolgens lekker de hele middag buiten drogen aan de waslijn. Dan ruiken ze weer heerlijk fris.

5. Wat mag ik absoluut niet vergeten?

Wat dacht je van de barbecue?! Zorg dat deze gebruiksklaar is. Er is namelijk niets zo vervelend als de barbecue vooraf al schoon te moeten maken. Voor het rooster gebruik ik altijd een borstel. Wat mag je nog meer niet vergeten? Koop nieuwe bloemen en plantjes en zorg dat je terras een leuke en gezellige sfeer krijgt. Test of alle lampjes nog schijnen en dan wacht er nog maar een ding: Ready, set… go! Nodig je vrienden en familie uit voor een heerlijke zomeravond. 

Hoe beperk je groene aanslag op het terras?

1. Houd je terras sneeuwvrij in de winter
2. Verwijder losliggend vuil met een bezem
3. Gebruik regelmatig een oplossing van water met anti-groene aanslag verwijderaar
4. Gooi het kookwater van je aardappels over het terras. De aanslag blijft hierdoor langer weg

Groene aanslag ga je echter nooit helemaal voorkomen, je kan het alleen zo veel mogelijk beperken. Dus niet getreurd als deze aanslag steeds blijft terugkomen, je bent echt niet de enige!

Is het gelukt om je terras zomerproof te maken? Stuur een foto van je prachtige terras naar info@vdmhomeproducts.com en wie weet zie jij jouw terrasfoto binnenkort terug op Facebook of Instagram. Heb je zelf nog leuke tips? Laat het ons zeker weten.

 

HuishoudelijkSchoonmaken

Uitgelichte producten