Eerste hulp bij een strijkijzer schoonmaken

Strijkijzers zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt de traditionele strijkbout, de grote stoomgeneratoren of snoerloze strijkijzers. Deze artikelen hebben allemaal één ding gemeen: Ze moeten allemaal schoongemaakt en onderhouden worden. Maar hoe kun je nou het beste je strijkijzer schoonmaken? Daar geven we jou bij VDM Home Products graag een antwoord op.

Is mijn strijkijzer aan vervanging toe? 

Dat is de belangrijkste vraag die je ten eerste bij jezelf moet nagaan. Als jij je strijkijzer intensief (lees wekelijks) gebruikt dan zul je deze ook minstens één keer per maand moeten schoonmaken. Als je dit niet doet dan lijkt het alsof je strijkijzer versleten is na een aantal maanden door het kalk etc. Dus ga bij jezelf na; gebruik ik mijn strijkijzer vaak en wanneer heb ik mijn strijkbout of stoomgenerator voor het laatst gereinigd? 

De strijkzool schoonmaken

De strijkzool krijgt natuurlijk veel te verduren. Er komt stoom door de gaatjes in de zool, en de plaat moeten onder hoge temperaturen over verschillende oppervlaktes glijden. Het is natuurlijk logisch dat deze strijkzool kans beschadigen of smerig wordt. Hoe maak je deze zool weer glad en schoon? Je krijgt de strijkzool gemakkelijk weer schoon door op de laagste stand over een schoon droogtrommeldoekje te strijken. Dan blijft het stof en viezigheid aan het doekje kleven.

Je strijkzool voelt ruw aan

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je strijkijzerzool wat ruw aanvoelt en je hierdoor denkt dat je strijkbout versleten is. Maar ook hier zijn inmiddels goede artikelen voor op de markt gebracht. Voor slechts een paar euro kun je een universele strijkzool kopen die je over de oude zool van je strijkijzer kunt zetten. Zo voelt jouw stoom of strijkbout tijdens het strijken weer super glad en soepel aan.

 

 

Speciale strijkplankhoezen

Wist je dat er ook speciale strijkplankhoezen zijn die er voor zorgen dat je strijkijzer weer zo goed als nieuw aanvoelt? Heb je ooit gehoord van onze strijkplankhoes met parkeer en glijzone? Strijk een paar keer met je verhitte strijkijzer over de glijzone en je strijkbout voelt weer zo goed als nieuw aan. Heb je een korte pauze nodig? Parkeer jouw hete strijkijzer op de parkeerzone van deze strijkhoes. Bekijk deze strijkplankhoezen hier

Stofdeeltjes aan je strijkijzerzool? 

Parkeer jouw hete strijkijzer tijdens een korte pauze nooit maar dan ook nooit zomaar op het stof van je strijkplankhoes. Tenzij je strijkplankovertrek een parkeerfunctie hiervoor heeft. Ons advies is om een siliconenmatje hiervoor te gebruiken of het strijkijzerplateau wat vaak aan een strijkplank vast zit. Hier kun je veilig jouw hete strijkijzer op parkeren. 

Strijkijzer ontkalken 

Als er genoeg water in het reservoir zit maar er geen stoom uit je strijkapparaat komt dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om te ontkalken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen maar dit staat ook bijna altijd in de handleiding van je strijkapparaat. Je kunt het ook als volgt doen:
1) Meng 1 theekopje water met 1 theekopje azijn. 

2) Giet dit in je strijkijzer en verwarm het strijkijzer

3) Druk vervolgens een aantal keer op de stoomknop

4) Zet het strijkijzer uit en laat het mengsel één uurtje inwerken. 

5) Leeg vervolgens de strijkbout en spoel het enkele keren na met schoon water. 

Je strijkplank en strijkbout veilig opbergen

Je strijkbenodigdheden veilig opbergen na het strijken is ook een belangrijke stap in het onderhoud. Als je dit op een juiste manier doet is de kans op kalk in je strijkapparaat een stuk kleiner. Heb je al eens overwogen om een strijkplank ophangsysteem aan te schaffen? Dit systeem kun je handig aan een kastdeur bevestigen waardoor je jouw strijkbout en strijkplank binnen handbereik en uit het zicht zou kunnen opbergen. 

Al deze bovengenoemde tips gelden natuurlijk voor alle soorten (stoom)strijkijzers en stoomgeneratoren. Ons advies is om altijd eerst de handleiding van jouw strijkbout te controleren over het gebruik en onderhoud. Heb je verder nog vragen of juist nog meer handige tips? Laat het ons zeker weten via info@vdmhomeproducts.com zodat we dit artikel kunnen aanvullen met handige tips. 

Strijken

Uitgelichte producten