Het geheim van een altijd fris bed: Tips voor het wassen en onderhouden van beddengoed

Een schoon bed is niet alleen een luxe, het draagt ook bij aan je gezondheid. Huisstofmijt, schimmels en andere ongenode gasten voelen zich namelijk erg thuis in vochtige bed omgevingen. Daarom is het hoog tijd om te ontdekken hoe je jouw beddengoed op de juiste manier wast en verzorgt!


Inhoudsopgave

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Op welke temperatuur moet je beddengoed wassen?

Apart wassen van beddengoed

Het drogen van beddengoed

Gebruik van azijn bij het wassen van beddengoed

Onderhoud van moltons

Overweging van een dekbed zonder hoes

 

Hoe vaak beddengoed wassen?

Gemiddeld verlies je 's nachts zo'n halve liter vocht, waardoor je bed een broeinest wordt voor bacteriën, schimmels en huisstofmijt. In je studententijd was dit misschien geen prioriteit, maar nu weet je beter en gruwel je wellicht bij de gedachte hoe vies het toen was.

Om je bed lekker fris te houden, is het aan te raden om je beddengoed wekelijks te wassen. Vooral je kussensloop verdient wat extra aandacht, aangezien er via je haar extra bacteriën in terechtkomen.

Op warme dagen waarop je meer vocht verliest, is het zelfs aan te raden om twee keer per week je beddengoed te verschonen. Zo voorkom je dat je bed een paradijs wordt voor ongewenste beestjes.


Op welke temperatuur beddengoed wassen?

Het wassen van beddengoed is over het algemeen eenvoudig. Kies gewoon het heetste programma dat volgens de wasvoorschriften is toegestaan. Let wel op de was temperaturen voor verschillende stoffen:

Katoenen beddengoed: meestal op 60 of 90°C.

Zijden beddengoed: op 30°C.

Flanellen beddengoed (100% katoen): op 60°C.

Satijnen beddengoed: op 40°C.

Voor gekleurd beddengoed om kleurvervaging te voorkomen, gebruik een scheutje natuurazijn en overweeg het gebruik van een 'colour catcher' om de kleuren te behouden.


Apart wassen van beddengoed

Hoewel het verleidelijk kan zijn om ander wasgoed toe te voegen, is het beter om beddengoed apart te wassen. Sokken kunnen bijvoorbeeld in de hoes belanden en niet goed schoon worden. Vermijd ook kleding met ritsen om scheuren in de dekbedovertrek te voorkomen.


Het drogen van beddengoed

Stop je beddengoed niet te lang in de droger, tenzij je van kreukels houdt. Droog op een lagere temperatuur zodat het nog enigszins vochtig blijft, sla het dan uit en hang het op voor een glad resultaat.


Gebruik van azijn bij het wassen van beddengoed

Vermijd wasverzachter, aangezien dit een vettig laagje op het textiel achterlaat. Gebruik in plaats daarvan natuurazijn, dat kalk verwijdert, de kleur behoudt en zelfs vieze geurtjes elimineert.


Onderhoud van moltons

Moltons moeten maandelijks worden gewassen om je kussen en matras schoon te houden. Overweeg een matras- en kussenbeschermer die waterdicht is en bacteriën geen kans geeft om te groeien.


Overweging van een dekbed zonder hoes

Als het gedoe met dekbedovertrekken je te veel is, is een dekbed zonder hoes een optie. Deze zijn makkelijk te wassen en drogen snel, bieden het hele jaar door comfort en zijn ook geschikt voor mensen met allergieën.


Zo, dat vat de essentie van het wassen en onderhouden van beddengoed samen, hopelijk helpt dit bij het behouden van een heerlijk fris bed! 

Als je verder nog vragen hebt kun je altijd contact opnemen met een van onze experts via info@vdmhomeproducts.com 

Uitgelichte producten