DIY: Maak je eigen allesreiniger met kruiden
Wist je dat je met kruiden een goede en heerlijk ruikende allesreiniger maakt? Zelf kies ik graag voor deze optie. Het scheelt me namelijk gesjouw en is een stuk milieuvriendelijker. In deze reiniger zit namelijk geen overdosis aan chemicaliën en het spuitflesje kan ik weer hergebruiken. Ook fijn; het is goed voor je portemonnee aangezien je de meeste ingrediënten al in huis hebt of zelfs kunt hergebruiken!

Schoonmaken met kruiden

Zelf hou ik erg van kruiden, alleen al de geur vind ik heerlijk. Oregano op de pizza, salie in de pasta we kennen deze gouden combinaties allemaal wel. Maar… naast dat deze kruiden heerlijk smaken hebben ze ook een antibacteriële werking, wat ze perfect maken voor jouw allesreiniger! Heb je deze kruiden niet in de tuin staan? Of hou je niet van de geuren? Kies dan voor kruidnagel, lavendel, eucalyptus of rozemarijn. Je kunt zowel verse als gedroogde kruiden gebruiken. Voor het beste resultaat kies ik altijd voor hele bladeren en takjes omdat deze makkelijk uit het mengsel te halen zijn.

Citrusschillen

Wacht nog even met het weggooien van de schillen van jouw citrusvruchten. Deze zijn namelijk perfect tegen vuil en vet. Handig in jouw schoonmaakmiddel! Ook vind ik de geur van citrus een stuk beter dan die van azijn.

Boodschappenlijst

De drie hoofdingrediënten zijn al bekend, maar voor de volledigheid som ik ze nog even op;
  • Verse of gedroogde oregano, salie, kruidnagel, lavendel, eucalyptus of rozemarijn
  • Citrusschillen (Let op! kies één citrus soort)
  • Natuurazijn
Verder heb je nog een weckpot, maatbeker, zeef, trechter en sproeiflesje nodig.

Aan de slag!

Was en schil de citrusvrucht. Voor deze reiniger hebben we alleen de schil nodig daarom kies ik altijd voor gebruikte citroenschillen. Heb je de vruchten net gekocht? Bewaar het sap dan voor een andere keer.


Pak nu de weckpot en doe hier de schillen en kruiden in. Je kunt de gekozen citrusschillen en kruidenblaadjes verdelen in lagen. Dit ziet er leuk uit en zorgt ervoor dat de blaadjes goed ondergedompeld blijven. Zorg dat de pot voor meer dan de helft is gevuld met schillen en kruiden. Giet vervolgens natuurazijn erbij totdat ze helemaal onder staan. Let op dat het niet overloopt. Doe de weckpot dicht en bewaar hem op een koele, donkere plaats.


Nu is het wachten. Ik laat het zelf minimaal 10 dagen intrekken, maar het kan tot maximaal 3 weken. Eens in de 2/3 dagen schud ik even met de pot.


Heb je lang genoeg gewacht? Pak dan de gevulde weckpot, maatbeker, zeef, trechter en het sproeiflesje. Leg de zeef op de maatbeker en giet de weckpot leeg. De schillen en blaadjes kun je weggooien. Kijk hoeveel azijn je hebt en voeg dezelfde hoeveelheid aan water toe. Pak nu de trechter en het sproeiflesje en giet de maatbeker leeg in het flesje. Et voilà jouw eigen natuurlijke allesreiniger!


Je kunt de reiniger gewoon in jouw schoonmaakkast bewaren. Dan staat die niet in direct zonlicht en hoef je, je geen zorgen te maken over nieuwsgierige kinderen. Geniet van een heerlijk fris en kruidig huis!

HuishoudelijkSchoonmaken